Frie programmer åpen kildekode


Konsulentfirma Bjarne Jullum
Postboks 9107 Konnerud
3006 Drammen
Mobil: 91865627
E-post: post@jullum.noForside

Publikasjoner

GnuPG

Chat nettverk

Linux

Om ossSSH sikker kryptert dataoverføring

Datasikkerhet er viktig. Det skjer stadig flere datainnbrudd. Datatrafikk overvåkes, også av myndigheter. Derfor er det viktig å sikre seg. Det å sende e-post, eller sende filer igjennom et lokalt nettverk, skjer ukryptert. Det er som et åpent postkort. Dataene kan sees av uvedkommende som har skaffet seg tilgang til nettverket, eller brutt seg inn hos e-postlevrandøren. Det er flere måter å sikre seg på. E-post kan sendes kryptert ved bruk av PGP-nøkler. Du kan bruke VPN når du kobler deg på en annen maskin eller server. I denne boken skal jeg ta for meg SSH.

SSH (Secure Shell) er en kryptert tunnel mellom to maskiner. Det kan enten være mellom din maskin og en annen maskin på det samme lokale nettverket, eller mellom din lokale maskin og en annen maskin ute på Internett.

Last ned e-boken her:

Last ned Calibre e-bokleser her: https://calibre-ebook.com/

Datasikkerhet for små bedrifter

Denne boken er skrevet for de som har startet eller vurderer å starte opp en liten bedrift, og ønsker gode råd om datasikkerhet. I en tid med stadig flere forsøk på svindel og datainnbrudd, er det viktig å sikre bedriften. Etter å ha drevet et lite firma i over ti år uten å ha blitt angrepet eller svindlet, har jeg lyst til å dele litt av mine tanker om datasikkerhet. Denne boken handler ikke om antivirusprogrammer, den handler om sund fornuft. Den handler om alt det andre vi kan gjøre for å beskytte oss mot dataangrep og svindel. I tillegg til sikkerhetskopiering, virus og telefonsvindel, handler boken om filtrering og kryptering av e-post i programmet Thunderbird. Det jeg skriver om filtrering av e-post gjelder også de fleste andre e-postprogram. Boken handler også om GnuPG som er et krypteringsverktøy som kan kryptere og signere data med krypteringsnøkler (PGP-nøkler).

Kort sagt, alt det vi må være oppmerksomme på for å sikre vår bedrift, og ikke bli lurt. Jeg håper det kommer til nytte.

Last ned e-boken her:

Last ned Calibre e-bokleser her: https://calibre-ebook.com/

Pivot-tabell som regnskapsprogram

Kan en Pivot-tabell erstatte et regnskapsprogram? Ja, det kan den, her er bruksanvisningen.

Pivottabell som regnskapsprogram viser hvordan du kan føre regnskap i et regneark i stedet for et regnskapsprogram. Boken viser hvordan du innretter deg i regnearket, og hvordan du får Pivot-funksjonen til å stille opp hele regnskapet for deg. Boken viser også hvordan du, fra den ferdige Pivot-tabellen, kan hente ut informasjon, mva-oppgjør, reskontro, mm.

Et regnskapsprogram, i sin enkleste form, lager en tabell hvor alle bilagene/ konteringene ligger nedover i den rekkefølgen de er ført inn. Den informasjonen man kan hente ut, mva-oppgjør, reskontro mm. er ulike søk og sorteringer fra denne tabellen.

Hvis vi gjør alle konteringene nedover et regneark, så kan Pivot-funksjonen stille opp regnskapet for oss. Pivot-funksjonen vil stille opp regnskapet på samme måte som i de gamle kontobøkene, med alle bilagene/ konteringene på hver sin rad under hverandre. Og alle bokføringskontoene på hver sin kolonne bortover. Pivot-tabellen utfører også alle summeringene, både bortover og nedover.

Pivot-tabellen er ikke bare en tabell, men en interaktiv tabell som endrer seg og viser det vi spør etter. Når vi nullstiller filterene/søket gjenoppretter tabellen seg til slik den var. På denne måten erstatter Pivot-tabellen skjermbildet i regnskapsprogrammet, hvor vi vanligvis gjør disse spørringene.

Regnskapet vil bestå av to deler. Regnearket hvor vi gjør alle konteringene fortløpende nedover, og Pivot-tabellen hvor vi gjør de ulike søkene og sorteringene.

Last ned boken her: