Frie programmer åpen kildekode


Konsulentfirma Bjarne Jullum
Postboks 9107 Konnerud
3006 Drammen
Mobil: 91865627
E-post: post@jullum.noForside

Publikasjoner

GnuPG

Chat nettverk

Linux

Om ossGnuPG

The GNU Privacy Guard. https://gnupg.org/. GnuPG er en komplett og gratis implementering av OpenPGP-standarden (også kjent som PGP). GnuPG kan kryptere og signere data og kommunikasjon, blant annet e-post. Ettersom flere brukere har innsett hvor mye informasjon selskaper og deres myndigheter samler inn om dem, bruker mange mennesker nå standarden for å holde privat informasjon privat.

Krypteringen skjer ved bruk av krypteringsnøkler, en privat nøkkel og en offentlig nøkkel. Den private nøkkelen beholder du selv, mens den offentlige gir du til de som skal sende deg krypterte meldinger og dokumenter. Krypteringen gjøres med din offentlige nøkkel, men det er kun du som kan dekryptere med din private nøkkel. GnuPG er et kommandolinjeverktøy som du bruker i terminalvinduet.

E-post programmet Thunderbird har OpenPGP innebygget, og kan opprette krypteringsnøkler inne i programmet (Velg «Kontoinnstillinger > Ende til ende kryptering»). Dermed behøver du ikke å bruke terminalkommandoer. Når du har satt opp Thunderbird med din e-postkonto, kan du opprette eller importere krypteringsnøkler. Velg «Kontoinnstillinger > Ende til ende kryptering > Legg til nøkkel» Følg deretter instruksjonene.

Før dere kan sende hverandre kryptert e-post, må dere sende hverandre deres offentlige nøkler. (Den private nøkkelen beholder dere for dere selv). Thunderbird kan sende ut den offentlige nøkkelen (Velg «Kontoinnstillinger > Ende til ende kryptering») På krypteringsnøkkelen, velg haken for mer info (velg «Mer > Send offentlig nøkkel via e-post» Den offentlige nøkkelen blir sendt som vedlegg.

Når du har mottatt den offentlige nøkkelen fra den andre, må du importere den i Thunderbird. Velg «Kontoinnstillinger > Ende til ende kryptering > Legg til nøkkel > Importer en eksisterende OpenPGP nøkkel». Nå er du klar til å sende kryptert e-post.

Når du nå velger en mottaker som er knyttet til en krypteringsnøkkel, vil det komme opp info om dette. Trykk på knappen «Encrypt», og send. Når du mottar en e-post som er kryptert med din offentlige nøkkel, vil den åpnes på vanlig måte (den blir dekryptert i bakgrunnen med din private nøkkel). Meldingen vil også ha en knapp «OpenPGP». Trykker du på den, vil du få opp info om krypteringen.

Det er tre bruksområder for PGP. Sende og motta krypterte e-poster, bekrefte identiteten til avsender (signering), og kryptere filer som er lagret på enhetene dine eller i skyen.

Du kan signere både krypterte og ikke krypterte e-poster. Hvis mottakeren har en kopi av din offentlige nøkkel, vil vedkommende kunne se om signaturen er fra deg (signaturen lages med din private nøkkel). Hvis du mottar en signert e-post, vil den ha knappen «OpenPGP». Trykker du på den vil den vise om signaturen er ekte eller ikke (forutsetter at du har den offentlige nøkkelen fra avsender).

Kryptering av dokumenter mm, som ikke er en del av e-post, gjøres i terminalen. GnuPG vil da lage en kryptert kopi. Åpne mappen med dokumentet som skal krypteres i terminalvinduet, og legg inn riktig kommando.

Liste med terminalkommandoer kan lastes ned her: