Frie programmer åpen kildekode


Konsulentfirma Bjarne Jullum
Postboks 9107 Konnerud
3006 Drammen
Mobil: 91865627
E-post: post@jullum.noForside

Publikasjoner

GnuPG

Chat nettverk

Linux

Om ossChat, nettverk

XMPP, Extensible Messaging and Presence Protocol (tidligere Jabber) er en åpen, XML-basert internettprotokoll for direktemeldinger. Nettverket består av mange servere spredt utover internett. Du oppretter en bruker på en av disse, og kan deretter kommunisere med andre. Både på samme server og på andre servere. Server-programmet som brukes, ejabberd (Jabber daemon), kan lastes ned og installeres på egen server. Dermed kan bedrifter og skoler sette opp eget internt XMPP-nettverk.

IRC, Internet Relay Chat, er et annet slikt nettverk. Brukeren kobler seg på møterom (kanaler), og kan velge å kommunisere med de brukerne som befinner seg i kanalen, eller opprette direkte kontakt med en enkelt bruker.

Du må ha en klient på din maskin for å logge deg på disse nettverkene. Mange IRC nettverk har også Web-klienter hvor du logger deg inn med nettleseren. På IRC nettverk har du også mulighet til å være anonym, da du ikke behøver å registrere en bruker (du velger et navn når du logger deg på, og har dette til du logger av). Noen møterom/kanaler krever at du har registret deg for å slippe inn. Ved å registrere brukernavnet ditt, sikrer du deg retten til å bruke dette.

På begge disse nettverkene kan du opprette møterom (kanaler). Skoler som oppretter slike nettverk, kan la elever opprette egne møterom for de ulike prosjektene. Det kan registreres møterom med fast reservert navn, og møterom uten fast navn (engangsbruk). For å opprette et møterom uten reservert navn, blir dere enige om et navn på møtet, og logger dere inn. Møterommet opprettes når den første logger seg inn, og denne brukeren blir administrator. Når den siste forlater møtet, slettes møterommet.

For info om XMPP, se: https://xmpp.org/

For info om IRC, se: https://libera.chat/ Libera.Chat er et av flere IRC nettverk.