logo_bjarne_jullum Kurs senter
Konsulentfirma Bjarne Jullum
Postboks 9107 Konnerud
3006 Drammen
Tlf: 31307674
Mobil: 91865627
E-post: post@jullum.no

Om VNC systemet

VNC systemet består av to små programmer, "Server" og "Viewer". Fra en maskin som bruker "Viewer" kan du se skjermbildet til, og evt. fjernstyre, en annen maskin som bruker "Server". Maskinene behøver heller ikke å være av samme type, eller bruke samme operativsystem. Denne fjernstyringen kan gjøres både internt på et lokalt nettverk og over internett.VNC står for "Virtual Network Computing", og har vært tilgjengelig som åpen standard siden 1998. Linux har i mange år blitt levert med VNC inkludert. Macintosh OS X har VNC innebygget i sitt fjernstyringssystem (Apple Remote Access)


The Gnu General Public Licence
VNC er en åpen standard som distribueres under GNU lisensen som gir deg full frihet til å bruke programmene og eventuelt distribuere disse videre.


Gratis VNC programmer kan lastes ned her.


IP-nummer

VNC systemet bruker TCP/IP-protokollen for å kommunisere. Det betyr at du, i viewerprogrammet, må taste inn IP-nummeret til den maskinen du vil se skjermen til, og evt. fjernstyre. Det mest praktiske er derfor at alle maskinene settes opp med fast IP-nummer. Dersom du ikke vet maskinens IP-nummer kan du se det ved å føre musen over det lille VNC-ikonet som kommer til syne nede til høyre på skjermen (Windows). Nyere VNC-programmer for Macintosh OS X kan se hverandre uten å taste inn IP-nummer (Bonjour)


VNC i undervisning

VNC kan også brukes i undervisning, i skoler og klasserom.
Les om VNC i undervisning.


Fjernstyring over internett

VNC kan også brukes over internett. For eks. kan lærer fra sin lærermaskin hjelpe en elev som sitter ved sin maskin hjemme.
Les om VNC over internett.