logo_bjarne_jullum Kurs senter
Konsulentfirma Bjarne Jullum
Postboks 9107 Konnerud
3006 Drammen
Tlf: 31307674
Mobil: 91865627
E-post: post@jullum.no

Om Base databasen

Base er databasedelen i kontorpakkene LibreOffice og OpenOffice. I tillegg til databaseprogram inneholder disse kontorpakkene tekstbehandling, regneark, presentasjonprogram og tegneprogram.

Programpakkene leveres til både Linux, Macintosh og Windows, og kan lastes ned fra Internett.

Kursbøker i OpenOffice kan lastes ned her.


Last ned gratis kontorprogram, Office pakker, her


LibreOffice (Linux, Macintosh og Windows)


OpenOffice (Linux, Macintosh og Windows)


LibreOffice og OpenOffice er frie gratis kontorpakker som distribueres under GNU lisensen som gir deg full frihet til å bruke programmene og eventuelt distribuere disse videre.

Frie programmer / Åpne standarder

Begrepet "fri programvare" henviser til programvare som kan bli brukt, kopiert, studert, endret/tilpasset og distribuert. Slik programvare blir ofte gjort tilgjengelig på Internett uten noen kostnad. Det er derimot viktig å legge merke til at dette ikke betyr at man ikke har lov til å ta seg betalt for programvaren på samme måte som at "freeware" gratis programvare ikke nødvendigvis gir deg rettighetene til å se på kildekoden, endre den eller redistribuere den.
Det meste av frie programmer gies ut under GNU lisensen, GNU General Public License, som gir deg full frihet til å bruke og distribuere programmet videre. GNU lisensen kan sees her: http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Fri programvare er i følge Free Software Foundation (FSF) program som gir brukeren følgende friheter:

1. Friheten til å kjøre programmet, uansett hensikt
2. Friheten til å studere hvordan programmet virker, og tilpasse det til dine behov
3. Friheten til å redistribuere kopier så du kan hjelpe andre
4. Friheten til å forbedre programmet, og gi det ut med dine forbedringer til offentlig eie, slik at alle kan få utbytte av det.

For punkt 2 og 4 kreves det at kildekoden er tilgjengelig.

Et program er fri programvare hvis brukerne kan dra nytte av alle disse frihetene. Du skal kunne redistribuere kopier fritt, enten med eller uten modifikasjoner, enten gratis eller ved å ta penger for distribusjonen, til hvem som helst og hvor som helst. Å ha friheten til å gjøre dette betyr (bl.a) at du ikke må spørre om eller betale for tillatelse.
Du bør også ha friheten til å lage modifikasjoner og bruke dem privat i ditt eget arbeid eller hobby, uten å nevne at de eksisterer. Hvis du gir ut forandringene, skal du ikke være nødt til å underrette noen som helst, på noen som helst måte.
Du kan ha betalt penger for kopier av GNU programvare, eller du kan ha fått tak i kopier uten kostnad. Men uansett hvilken måte du fikk kopiene dine, har du alltid friheten til å kopiere og modifisere programvaren.
Det er her snakk om frihet; frihet til å bruke programvare som en vil, og til å modifisere den som man vil under visse forutsetninger slik at friheten blir bevart også for andre.